Jumaat, 20 Januari 2012

TUTORIAL : Twitter Widget

assalamualaikum
hye peeps
selamat malam

hari ni aku nak ajar buat twitter widget. masih ada yang tak tahu. yang dah tahu tu tak payah baca okey.
twitter widget macam contoh dekat bawah
|
|
|
|


so nak belajar tak ?
make sure ada twitter dulu la. kalau tak ada twitter macam mana nak buat kan.
so nak sign in twitter KLIK SINI
so jom start.

2. klik MY WEBSITE.

3. then KLIK PROFILE WIDGET


4. customize widget korang.
5.klik SETTING letak USERNAME korang. username apa yang korang guna.
6. klik PREFERENCE. edit la apa yang patut.
7. klik APPEARANCE edit la apa yang patut. nak warna apa suka hati.
8. klik DIMENSION korang nak saiz apa. suka hati apa yang korang rasa sesuai dengan sidebar korang.
9. klik TEST SETTING nak test tengok macam mana.
10. klik FINISH &GRAB CODE untuk dapatkan code HTML untuk dimasukan dalam blog.
11. see dah dapat. korang boleh guna manual or auto.
manual : copy code > design > add gadget > HTML/JAVA SCRIPT > paste code dalam tu > done
auto : klik ja ADD TO BLOGGER dia terus auto masuk dalam blog kita.

'' Pilihan Di Tangan Anda "


13. done. see nampak tak dia dah muncul dekat sidebar kita.


SELAMAT MENCUBA
have a nice day guys
have a nice friday.
jumaat penghulu segala hari gunakan ia sebaik yang mungkin.


p/s : aku asyik update tutorial ja sebab aku tak ada idea nak tulis apa.



1 ulasan:

Zaza Fakharuldin berkata...

saye ade twitter. follow la saye BabyArtist