Rabu, 7 Mac 2012

TUTORIAL : Button Like Facebook

assalamualaikum 
hye peeps.

hari ni aku ajar tutorial macam yang dalam tajuk tu. tahu tak apa benda? kalau tak tahu tengok bawah.

psstttt : nak tengok picture dalam bentuk yg awesome klik ja picture tu okey.


nampak tak button like fan page ka button like untuk entry ka. button like apa ja lah kan yang penting ada link dengan fb.

ok jom start tutorial.

1. pergi link ni 

2. nampakkan macam gambar dekat bawah.
3. masuk url fan page korang . dalam url to like

4. send button korang UNTICK kan.

5. width tu ikut berapa yang korang nak aku ambil 400 ikut korang la.

6. show faces UNTICK kan.

7. klik get cord ambil yang IFRAME.


8. copy code then paste dalam entry korang klik HTML


paste kod tu sebelah ayat yang korang tulis.

contonh :



 please klik button <iframe src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=400&amp;show_faces=false&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=35" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:400px; height:35px;" allowTransparency="true"></iframe> then ayat bla bla



bila kita klik compose dia akan jadi macam ni. kita tak nampak button tu tapi dia jadi.



9. preview dulu tengok entry tu menjadi ka tak ? kalau tak jadi ada la salah dekat mana mana.
macam mana pun please preview dulu kalau waktu preview tu button tu tak jadi ada masalah la tu okey.

good luck.

p/s : jom join segmen aku dan bff aku. kalau nak join klik sini bye..


2 ulasan:

вʋввℓɛ ρσρƨ berkata...

cm ne nak button follow twitter lak ep? plis ajar ;)

Miss Za berkata...

nice tutorial..