Rabu, 4 April 2012

TUTORIAL : Skin Template

assalamualaikum
hye peeps

hari ini dengan rajin tahap maksimumnya aku as orang bumi nak ajar korang cara guna tempalate yang di download untuk digunakan dalam blogspot. kalau wordpress ada cara lain. so aku nak ajar yang guna domain blogspot . so jom lets begin.

1. sign in blog jangan lupa hahaha. sebelum tu cari la dulu template apa yang korang nak letak ok.

2. klik "design" kalau tak tahu tengok gambar macam biasa.


3. klik "edit HTML " nampak tak dekat mana tak nampak jeling jeling dekat gambar bawah ni.


4. dah nampak sebelum tu backup tempalte yang lama dulu takut takut korang tak bekenan template baru tu. nak download template lama klik ja dekat " download full template "

5. klik " choose file " pilih file template yang korang cari tadi tu. dah pilih klik button " upload " so done.


6. then dia akan jadi macam gambar dekat bawah ni.


so korang boleh pilih sama ada nak keep widget yang sedia ada dalam blog korang ataupun nak delete semua widget. boleh pilih yah jangan risau.

7. last sekali klik button " save template " dia akan jadi macam dekat bawah tu. 


so dah siap. boleh la nak edit edit sidebar nak ubah widget ka apa ka kan. ikut korang la. semua terserah dengan korang yang penting kena pandai guna kreativiti untuk ubah benda yang sedia ada jadi lebih cantik.

good luck

sebelum tu kalau nak cari template boleh cari dekat bawah ni. just klik dekat template korang suka dan bila nampak " download " tunggu apa lagi download ja ok.

done
bye
see ya

Tiada ulasan: