Ahad, 28 Julai 2013

Ketenangan :)

Assalamualaikum
hye peeps

Pinterest

laut yang penuh ketenangan
bisa menyejukkan hati yang kepanasan
bisa melembutkan hati yang menganas
bisa menutup mata yang sedang terbuka
dan bisa bermadah pujangga di depannya.

tapi kita tahu kah?
tak semua ketenangan dapat dicari dengan mudah.
adakalanya beronak dan berliku untuk mencari sebuah ketenangan.

ketenangan hati
ketenangan jiwa
ketenangan fikiran
kalau boleh seumur hidup aku mahu ketenangan, kedamaian.
tapi

kadang kadang bila hanya ketenangan yang ada
kita takkan belajar menjadi kuat
kerana hati sentiasa tenang tanpa sikit pun
tercuit kepanasan, kegundahan.

tapi dengan ketenangan lah
bisa membuatkan fikiran yang bercelaru
berfikir secara rasional tanpa mengikut
kata hati yang sedang terapung apung.

ketenangan itu payah untuk didekati jika
jalan yang kita pilih adalah kekiri.
bila ketenangan itu ada dikanan.

semoga pada Ramadhan ini
ketenangan mampu kita cari.
ikut lah ketenagan itu
kerna
ketenangan jalan untuk kebahagiaan.

bye
see ya.

p/s : aku tak tahu apa yang aku karang malam ni, aku rasa pelik bebenor.



Ahad, 14 Julai 2013

Bertanya ?

Assalamualaikum
hye peeps



manusia kadang kadang suka bertanya soalan yang kita sendiri tak punya jawapan mengapa dan kenapa? sungguh aku kata bila aku diaju soalan begitu aku terdiam bagai masa berhenti untuk seketika untuk aku hadam setiap soalan yang diajukan. aku pelik sungguh aku pelik, kenapa akal manusia yang ada mereka tak gunakan untuk sesuatu yang berguna, kenapa mereka perlu bertanya aku soalan yang tidak sepatutnya hingga aku rasa adakah mereka masih waras ataupun tidak. aku buntu dan blur. tapi bila soalan itu diaju aku hanya senyum ja lah. bila soalan dibalas dengan senyuman maksudnya, jawapan itu tidak pasti atau tiada langsung.

: Kenapa kau lahir jadi anak tunggal ? :

bila aku diajau soalan begini, aku jadi macam , apakah? dah nak buat macam mana takdir kan, bukan aku yang minta pun, dah memang aku lahir sebagai anak tunggal ka tunggul ka whateberrr arr. tapi aku tetap aku, "amalina" yang kalau kenal aku, kau tahu lah aku macam mana, walaupun anak tunggal yang sangat digelar manja, tapi itu hanya apa yang orang orang fikir, aku tak manja mana pun. macam anak sulung juga cik oii. 

: Kau dekat dengan si R tu mesti kau suka dia kan? :

what? takkan lah sampaikan aku nak tanya hal berkaitan study pun kau boleh kata aku suka dia, even aku jumpa dia bukan kerap mana pun hanya 1 sem adalah sekali, takkan tu pun kau boleh fikir macam tu? beragak la sikit, kalau aku baik dengan semua classmates aku yang lelaki means aku suka diorang semua la? apakah ini? tak semestinya kita dekat dengan dia, kita suka dia sayang, tak semestinya. mungkin dia berbeza jantina dengan kita tapi mungkin dia insan yang boleh bantu kita yang sejantina kita tak dapat bantu. kan?

: Kau tak bercinta, kau tak "straight" ka? :

soalan paling annoying abad ni aku rasa, bagi aku bercinta bukan tiket untuk kita tunjuk kita tu NORMAL atau ABNORMAL, bercinta kalau sekadar nak penuhkan kesunyian kononya la kan? buang masa ja, sunyi tu boleh penuhkan dengan banyak benda, bukan dengan bercinta semata mata, kalau kau rasa sunyi, kau tengok running man pun lagi bagus tau.. ada juga faedah, boleh juga hilangkan stress.. bagi aku bila bercinta orang yang kita cinta tu adalah untuk ke landasan perkahwinan bukan untuk ke landasan menambah dosa. untuk apa bercinta kalau kau tahu dia bukan orang yang akan kau kahwin? 


kadang kadang soalan yang ditanya betul betul buat aku rasa nak hempuk ja kepala insan itu dengan fail yang aku pegang kehulu kehilir dalam polimas. bila nak tanya soalan, biar lah ilmiah sikit, bila kita bertanya ianya menunjukan kebodohan atau kepandaian kita, bila kau rasa diri kau dah besar "saya kuat, saya dah besar" tolong la jadi matang dalam semua aspek, bukan matang bila bercakap tentang kahwin ja, come on guys.. 

bye bye :)






Jumaat, 5 Julai 2013

Celebration : Birthday Fina

 Assalamualaikum
hye peeps

dah lama rasanya tangan yang dianugerahkan tuhan ini, tak menaip untuk blog sendiri, tetiba terasa bagai malas nak update blog, tak da benda nak diceritakan, rasa macam tak da kisah menarik untuk dipamerkan, kisah peribadi hari hari yang dilalui dirasakan sama sahaja sepanjang tempoh sebulan ni, walaupun hari hari aku penuh dengan jadual ke kelas yang sangat pack dan "awesome" dan aku bagai terasa ber"semangat" untuk ke kelas hari hari. (abaikan kisah yang sangat busy as a student).

marilah daku bercerita, kisah yang mengembirakan hati dan nurani, bagi aku kalau kita mengembirakan hati orang lain pasti hati sendiri akan rasa gembira juga walaupun hati kita bersedih, terluka tapi bila kita lihat orang lain senyum ketawa hanya sebab benda kecil yang kita buat, ianya sangat bermakna untuk hati yang bersedih. tak percaya cubalah :)

yeay Fina, happy belated birthday, even kami berenam celebrate secara kecil kecilan ja, tapi bila tengok muka fina yang teruja giler terus kami semua happy, ecececce kan? kalut hari tu kami kesini kesana nak plan tanpa tuannya tau apa yang kami plan. sampai berpusing satu polimas la fina, zimi and atin. hanya sebab nak larikan fina dari aku, syifa, nad, demi menuggu an yang habis kelas lewat. walaupun bukan an birthday girlnya hahaha LOL  :P



terima kasih kepada Secret Recipe Jitra kerana mewujudkan oreo cheese cake yang sedap, habis fina makan, alhamdulilah hehehe. ( siapa tak habis makan tak boleh balik ).


terima kasih KFC sebab pagi pagi dah sambut kami didepan pintu dengan muka yang ceria seceria matahari dipagi hari. 


oh polimas terima kasih kerana memberi tempat yang strategik untuk kami menceriakan hari walaupun panas terik membasahi muka. ehhh


time budak budak lunch, normal lah polimas akan sunyi kecuali dikafe.



sorry fina tercalit cheese pulak hehehehe... walaupun itu dalah disengajakan oleh kami berdua.

btw fina, anda sudah tua mulai sekarang hehehe, 
we love you fina. 

penat ooo kami cari jam untuk hadiah birthday tu satu aneka kami jelajah, hehehe..
wish you always be happy with your life and good luck :)

p/s : asement banyak, aku nampak asement dah macam nampak baju yang tak berlipat memenuhi bilik yang kosong. (hiperbola).

bye/