Selasa, 14 Januari 2014

Bukan Machine

Assalamualaikum


sekarang aku ambil masa yang lama untuk update benda baru dalam blog usang ni, kadang kadang buka new post tapi close balik sebab tak da benda untuk diceritakan, kadang kadang rasa no life ja, nak tulis apa? nak cerita apa? sometime rindu nak menaip panjang panjang tapi terfikir nak menaip apa? kesian dengan diri sendiri. so now masih tak da benda nak menaip panjang panjang but ada something dalam mind yang berlari lari untuk diluahkan. 

cerita tentang diri, tentang kita, tentang manusia, tentang human, tentang awak, saya, kita, kami, mereka. manusia, itu bukan machine, yang boleh diprogramkan, yang boleh ditekan sini sana, yang boleh disepak tendang, yang boleh dibelai lemah lembut, yang boleh dicakap sesuka hati, kita manusia yang punya akal untuk fikir, yang punya rasa untuk marah, yang punya perasaan untuk diluahkan, yang punya sensitivity bila ada benda menghiris hati.

bila bercakap berfikirlah siapa dihadapan kita, kalau dia bukan kawan baik kita, jaga setiap percakapan, jaga setiap tingkah laku, yes kawan baik you can be anybody you want, cause they know who you are, but someone else, they do not understand you, like your best friend do. so, behave. sometime maybe orang yang kita baru jumpa, baru kenal, tak boleh terima diri kita, so you have to understand. 

dan manusia bukan mesin yang tak rasa sakit bila disakiti, yang tak rasa terluka bila terjatuh, come on we're the same, so why you think she as a machine? never feel what she feel. mungkin dia mampu jadi kuat tanpa sebarang air mata bila dia jatuh, tanpa sebarang suara bila dia terluka, tapi tahukah kita apa yang dia pendamkan? sometime, dia perlu bereaksi kuat untuk buktikan dia mampu berdiri dihadapan semua orang, sedangkan bila dia sendiri, kaki dia tak mampu berdiri. 

But I'm only human
                   And I bleed when I fall down 
I'm only humanAnd I crash and I break down 
Your words in my head, knives in my heart 
You build me up and then I fall apart'
Cause I'm only human "



Sabtu, 11 Januari 2014

2013 : Selamat Tinggal

Assalamualaikum


selamat tinggal 2013, semoga kenangan yang ada itu tersemat dihati dan pengajaran yang ada menjadikan aku seorang insan :).

tapi ini cerita lapuk, 2013 dah lama habis, hari ni dah 11.1.2014 dah pun, baru aku rasa nak update blog, mungkin aku busy, mungkin juga aku malas, mungkin juga internet seperti siput *tuttt*. dan aku rasa malas mungkin 70% dari pada busy dan internet. 

2013 banyak kenangan yang indah banyak juga kenangan yang pahit, adakalanya aku ingin melupakan kenangan itu dan adakalanya aku tak ingin lupakan, banyak yang berlaku sepanjang tempoh itu, tapi kita manusia harus belajar sesuatu dari sesuatu yang berlaku. mungkin pahit itu mengajar aku untuk menjadi manis. 

banyak yang aku ingin kongsikan tapi bagai tiada ruang untuk aku menulis, bagai jari aku malas untuk terus menaip, mungkin benar kata mama aku, "malas lebih banyak dari rumput yang ada dipadang", nah kau, falsafah. tapi itulah. 

throwback 2013 

- semester 3 yang sangat stress, dengan lecturernya, dengan subjectnya, dengan ceritanya.
- result semester 3 yang no dean, almost dean but bukan rezeki, #alhamdulilah
- plan holiday yang hancur berkecai.
- al-fatihah untuk wan yang pergi menemui pencipta-Nya.
- family day di pantai merdeka.
- start semester 4 ( practical sem ).
and banyak lagi tapi tak penting untuk diceritakan.

semangat 2014

- nak turun berat badan nak turun berat badan *hehehe*
- cousin tolong cari jodoh lol :P ( bising sangat aku masih sendiri )
- 20 years old, so be matured, be independent, no more crying, no more selfish, no more sulk, no more negative thinking, be more positive.
- be in love with the one i love, need, want, safe. 
- be in love with new me, new environment, new everything.


semua memory ada disini, dihati, dan juga bila gambar mula bercerita. i love love and love. 

" i'm nobody, so i can be what i want to be, and be with anybody i want, and do what i love, and be in love who i likes "

be positive for this year, and May ALLAH ease my journey and create a beautiful way for me. 

p/s : past is past, so let's create a beautiful today and tomorrow.