Isnin, 30 Januari 2012

TUTORIAL : Button Follow

assalamualaikum
hye peeps

macam macam macam macam hal la dalam dunia blogging ni.
dalam aku dok follow blog orang kan tetiba ada seorang blogger ni cakap

Aku : follow u
Dia : eh follower tak naik pun

aku dengan muka berkerut seribu aku cakap ha? macam mana boleh tak naik sedangkan aku dah klik button follower tu. aku pelik la. then aku try lagi rupayan button follower tu tak berguna hanya untuk hias bagi elok boleh la. untuk dapat follower HAMPEH. better buang then tambah GADGET FOLLOWER yang goggle punya lagi bagus. dan aku pun dengan serta merta buang button tu.


korang klik follow tapi follower kita tak tambah pun. dan memang tak berfungsi dan aku trauma guna button ni. 

'' WAHAI BLOGGER SEMUA BUANG LA BUTTON TU GUNA BUTTON YANG GOGGLE TU LAGI BAGUS ''


guna gadget ni lagi bagus weyh


berubah la.. kalau tidak memang mean kita tolak follower la. kesian orang yang aku follow. mesti tak lekat nama and muka aku dekat follower dia. oh sorry. aku pun baru tahu.
dan aku taruma nak klik button tu.

korang pun tukar la ok. jangan kita menolak follower macam kucing menolak ikan. jangan weyh. 

dan juga ada button yang boleh kot. sebab aku jumpa banyak button banyak yang tak boleh ikut nasib la. tapi untuk lebih baik tambah la gadget tu. 

bye

p/s: mesti ada yang cakap aku ni penipu kan cakap follow diorang tapi follower tak naik what the hell la kan aku ni. bukan salah aku ok. salah button tu. aku pun turut terkena.





Jumaat, 20 Januari 2012

TUTORIAL : Twitter Widget

assalamualaikum
hye peeps
selamat malam

hari ni aku nak ajar buat twitter widget. masih ada yang tak tahu. yang dah tahu tu tak payah baca okey.
twitter widget macam contoh dekat bawah
|
|
|
|


so nak belajar tak ?
make sure ada twitter dulu la. kalau tak ada twitter macam mana nak buat kan.
so nak sign in twitter KLIK SINI
so jom start.

2. klik MY WEBSITE.

3. then KLIK PROFILE WIDGET


4. customize widget korang.
5.klik SETTING letak USERNAME korang. username apa yang korang guna.
6. klik PREFERENCE. edit la apa yang patut.
7. klik APPEARANCE edit la apa yang patut. nak warna apa suka hati.
8. klik DIMENSION korang nak saiz apa. suka hati apa yang korang rasa sesuai dengan sidebar korang.
9. klik TEST SETTING nak test tengok macam mana.
10. klik FINISH &GRAB CODE untuk dapatkan code HTML untuk dimasukan dalam blog.
11. see dah dapat. korang boleh guna manual or auto.
manual : copy code > design > add gadget > HTML/JAVA SCRIPT > paste code dalam tu > done
auto : klik ja ADD TO BLOGGER dia terus auto masuk dalam blog kita.

'' Pilihan Di Tangan Anda "


13. done. see nampak tak dia dah muncul dekat sidebar kita.


SELAMAT MENCUBA
have a nice day guys
have a nice friday.
jumaat penghulu segala hari gunakan ia sebaik yang mungkin.


p/s : aku asyik update tutorial ja sebab aku tak ada idea nak tulis apa.



Khamis, 19 Januari 2012

TUTORIAL : Letak Lagu Dari Youtube

assalamualaikum
hye peeps
macam mana hari ini ?
ok ke ?
ka ada yang demam ? sakit tekak ? macam aku tak sihat. antibody semakin lemah.

so hari ni aku nak ajar 
nak letak lagu dalam blog tapi ambil dekat YOUTUBE
tanpa video kalau nak letak video pun boleh.

#contoh

let's begin


 1.cari video music yang korang obses dan  klik SHARE


 2. klik EMBED


3. dah klik . tick USE OLD EMBED CODE
copy code tu


4. design > add gadget > html/java script
paste kan code yang korang copy tadi dekat situ.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/I2YzhhCXX2Y?version=3&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/I2YzhhCXX2Y?version=3&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


5. tukar yang warna putih tu kepada
contoh dibawah

<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/I2YzhhCXX2Y?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/I2YzhhCXX2Y?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


6. done
so blog korang cerialah dengan lagu.
selamat mencuba.


Isnin, 16 Januari 2012

Opinion : Jenis Jenis Manusia Di Facebook

assalamualaikum
selamat malam
macam mana hari ini ?
ok ?
feel better ?
worst ?
awkward ?

keputusan di tangan anda 

jom aku list jenis manusia manusia di facebook termasuk aku lah tu yang suka buat



1. manusia yang suka main game memang wall fb dia penuh dengan game. macam macam game sebut ja semua ada. macam macam ada. tak kira fish ville lah home ville lah farm ville lah etc.

2. manusia yang tahu add orang ja tegur tak pun. list friend dia sampai full sampai kena ada dua FB sebab FB first dah full.

3. manusia yang kerja buat event ja. yang jenis hati beku kalah iceberg. orang maki hamun dia pun. tak ada apa kesan. boleh lagi dia buat event. macam macam event. event hari ni makan dekat mamak pun dia buat. pening.

4. manusia yang setiap 5 minit update status. memang dia ikut cakap zukerberg betul. dah kata '' what's on ypur mind '' memang setiap 5 minit update status ja lah. kalah twitter. sampaikan dia nak terberak pun dia kasi tahu. #PARAH

5. manusia jenis ada 6 ke 10 FB then letak nama macam macam pulak tu. then add kita pastu menyamar buat buat nak berkenalan. #WhatTheFish

6. manusia yang jenis suka maki hamun orang tak kira lah dekat comment ka atau dekat wall orang. memang kaki maki hamun lah tak boleh buat apa dah. memang kalah komunis.

7. manusia jenis kaki like. pergh mahu kata dia memang like semua status orang la. tak kira status apa pun. nak buat macam mana FB ada button like sahaja cuba FB ada button dislike memang dia guna sebaik mungkin lah aku ingat.

8. manusia jenis asyik post video ja 24 jam per hari. memang wall dia video ja. tak kira video apa. asalkan video pergi ja wall dia mesti ada. kalah youtube.

9. manusia kaki buat group. memang kaki lah. tak boleh tangan dah. sebab memang suka sungguh dia buat group. sampaikan group tak penting pun dia buat. * Group Kaki Kentut * huih...

10. manusia yang jenis tak peduli hal orang lain. dia online atau offline orang tak sedar. dan motif dia buat fb pun tak jelas ? sebab dia langsung tak aktif FB tapi on9 24 jam. orang IM dia tak reply orang comment dia buat dunno. orang kutuk dia pun dia beku ja.




cukup 10 sahaja.
dan semua tu aku pernah buat.
jangan cakap korang tak tergolong nampak sangat tipu.


p/s : study belum lagi kalau failed tak memasal kena jumpa dengan pakcik misai lagi.
okbye.



Khamis, 5 Januari 2012

Twitter?

TWEET and STATUS FB yang korang rajin type mana yang best
pendapat peribadi aku
twitter lagi best aku boleh tweet semua yang aku rasa tak kisah la apa pun kan.
bila nak tulis status dekat fb dia macam ada gap sikit sebab dekat situ ramai sangat orang yang rapat and suka macam mengajuk apa yang kita type bosan deh macam tu dekat twitter aman der tak ada banyak songeh
suka hati kita ja nak type apa pun tak ada orang kisah pun dan kita pun tak kisah pun bila baca TL orang lain sebab rasa #normal la.


aku cerita history benda alah social network ni dulu based aku dapat dari 
encik.G

'' Twitter is an online social networking service and microblogging service that enables its users to send and read text-based posts of up to 140 characters, known as "tweets". It was created in March 2006 by Jack Dorsey and launched that July. The service rapidly gained worldwide popularity, with over 300 million users as of 2011,generating over 300 million tweets and handling over 1.6 billion search queries per day. It has been described as "the SMS of the Internet. ''

A blueprint sketch, c. 2006, by Jack Dorsey, envisioning an SMS-basedsocial network.

owner of twitter yang kita gilakan tu.
jangan tahu main ja twitter tapi pengasas kita tak tahu.


Jack Dorsey
Evan William
Biz Stone

3 orang ada dibawah bumbung TWITTER
burung biru terbang tu.

dulu aku bukanlah kaki tweet tapi aku kaki facebook
semnejak dua menjak ni aku jadi kaki tweet tak kira dekat mana pun aku berada.
memang aku tweet sampai kawan aku kata aku asyik dengan phone ja
apa boleh buat bila aku dah mula addict dengan twitter memang susah la nak berubah

alah twitter ni simple ja tak payah nak pening kepala apa la.
just sign in guna nama yang orang lain tak pernah guna lagi then siap boleh la kita mula tweet apa pun kita nak tweet.

twitter ni macam SMS la atau macam blog tapi hanya mampu 140 word saja kalau nak panjang dia ada satu aplication dia..

twitter ni bukan kita hanya nak ping blog then belah macam tu ja no la.
twitter ni tempat kita dapat news . sembang . gosip . 

sebab aku suka



  1. sign in dia mudah
  2. tak ada nak tag tag gambar
  3. event merapu pun tak ada
  4. boleh tahu news cepat
  5. just follow orang atau kalau kita famous kita akan ada follower
  6. boleh mention orang yang kita nak cakap dengan dia just type ( @minahglam )
  7. kalau kita nak ikut trends guna #AkuSingleApaYangBest
  8. sekarang ni dah boleh tweet picture 
  9. tak payah susah on lappy untuk tweet pakai phone 3310 pun boleh tweet sekarang ni ingat IPhone BB Android ja boleh tweet no okey
  10. dan bila kita tweet kita tak rasa annoying untuk orang lain
  11. boleh tweet bersama selebrities yang korang obses sangat kalau nasib korang baik dia RT la korang punya tweet atau lagi baik dia balas tweet korang.
  12. dan boleh RETWEET and FAVOURITE statemant yang diorang buat.atau reply ja.
  13. dan korang akan rasa happy bila tweet
tu ja la yang best dengan twitter tak banyak kerenah untuk orang yang simple macam aku.
aku ni rajin juga la tweet blogger blogger ni
ada blogger yang memang friendly dan ada juga blogger memang dia ignore kita so korang just chill anggap ja  maybe dia tak perasan.

selebriti pun ada yang rajin balas tweet kita
macam fazura and etc la. dan najwa latiff dia rajin RT ..
ada juga artis artis yang memang tak layan kita ni diorang anggap kita ni macam lalang ja pun ada tapi kita abaikan okey 
satu yang kita perlu tahu kita buat twitter bukan semata mata nak tweet diorang tapi nak tweet untuk life kita dan untuk memeudahkan urusan kita tu ja.

so have fun with your twitter
yang tak sign up lagi sila sign up
korang akan masuk dalam dunia burung biru

boleh sign up dekat sini

dan kalau rajin folllow la aku
tak nak follow pun it's okey bebeh..

hidup kena chill walau apa pun yang berlaku jangan pernah mengalah
chaiyok chaiyok

live ur life if u still has a chance



bila burung biru bercakap satu dunia kenal....


tweet tweet tweet tweet

bye
salam