Khamis, 29 Mac 2012

Autisme

assalamualaikum
hye peeps

9b8cc274111d46bad53dc0bb05fdd8f8_large

hari ni kita cerita tentang autisme nak tak ? 
tahu tak autistik tu apa?
tadi ada juga budak budak dekat facebook tak tahu tentang autisme so dengan bantuan wikipedia aku akan bagi explanation dekat sini.

" autisme merupakan kecacatan perkembangan tegal (Bahasa Inggerispervasive developmental disorder) yang melibatkan fungsi otak. Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi dan bukan kecacatan psikiatris (Bahasa Inggerispsychiatric disorder) mudah, walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial, dan komunikasi emosi, dan juga pola biasa berkaitan dengan minat, aktiviti dan perangai. Autisme juga melibatkan masalah dengan integrasi deria. Biasanya, autisme kelihatan pada usia awal tiga tahun. Dianggarkan bahawa autisme membabitkan dalam 2 hingga 6 kes setiap 1,000 orang, dan autisme 4 kali lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding perempuan . Autisme lebih kerap dikalangan lelaki berkulit putih. "

faham dah autisme tu apa? aku jenis tak suka la bila ada manusia yang menghina dan mengabaikan kanak kanak yang menhidap autisme. bagi aku semua ni bukan diorang nak tapi mugkin tuhan lebih kenapa dia mencipta kanak kanak itu sepeti ini. mesti ada reason kan. siapa kia nak judge diorang.

actually budak autisme ni mampu berdiri atas kaki diorang sendiri contoh manusia yang paling kita kenal la kan.

albert enstein = sainstis terkenal
bill gates = pencipta microsoft

diorang ada autisme tapi see diorang mampu membawa something yang buat dunia bangga dengan diorang. so siapa kita nak menghina budak autisme. siapa kita nak menghukum diorang. diorang juga manusia yang ada perasaan. apa salahnya kita layan diorang sama macam kita layan orang lain.

kanak kanak austisme tak bodoh cuma sifat diorang macam tu. dan mereka mereka ini seorang yang unik yang boleh buat aku senyum sendiri bila melayan diorang. yes nak jaga kanak kanak macam ni bukan senang tapi why not kita sabar dan layan diorang macam manusia bukan macam binatang.

tu ja la kot yang aku nak cakap.
jangan menghina dan menghukum orang.

bye


A - Always
U - Unique
T - Totally
I - Interesting
S - Sometime
M - Mysterious


Selasa, 27 Mac 2012

Dia Dah Kahwin

assalamualaikum
hye peeps

Tumblr_m1iylolnt81qfyidao1_500_large

satu habit aku kan aku perasan la aku suka post entry pukul 12 macam tu tak tahu kenapa aku suka pilih waktu macam tu. awkward kan. ( jangan syak aku bangun lewat pulak )

tetiba korang dapat call pagi pagi 

" beb bulan depan aku nak kahwin kau jangan lupa datang "

" what ? "

" aku nak kahwin la. kau terkejut apa hal ? "

" seriusly ? awal nya "

" maybe it's better for me "

" oh okey. bila ? and tolong post wedding invitation "

" ok "

then hold. terkejut atau tak bila pagi pagi korang dapat call and tetiba dia kata dia dah nak kahwin. kita yang kawan baik dia ni. tak tahu bila masa dia bercinta? bila masa dia bertunang? bila masa dia merisik? tup tup tak ada warning tsunami bagai dia cakap dia dah nak kahwin. terkedu dan terkelu tak, dapat berita macam tu? mesti paling teruk pun reaksi mesti macam muka beruk kene belajar ABC la kan.

itu lah perasaan aku. dah la tak ada wedding card bagai main call ja cakap. then cepat pulak dia nak kahwin kan. mahu tak terkejut. kalau tetiba korang dapat call macam tu pun terkejut juga kan. tapi kalau kawan korang berumur 25 tahun +++ maybe reaksi terkedu terkelu ni tak perlu tapi kalau umur 15 tahun +++ nak kahwin as soon as possible mesti terkelu terkedu juga kan.

bayangkan dia kawan baik kita kot. tapi kita tak tahu apa apa tentang dia . mesti rasa spoil nya. kan?

so pada yang nak 
berkahwin
bernikah
bertunang
berisik
aku ucap congratulation seru korang untuk dapat jodoh dah ada. terima dengan hati yang terbuka. tapi jangan biarkan cinta melalaikan kita dengan hidup di dunia. ok. Allah dan Rasulluah perlu yang utama.

bye


Ahad, 18 Mac 2012

TUTORIAL : Print Screen

assalamualaikum
hye peeps

X_6ce567e0_large 

hari ni aku nak ajar cara nak print screen cara yang amat mudah so jangan malu malu nak belajar okey. tanya ja apa pun kalau aku boleh ajar akan ku cuba ajar kalau tak boleh tu sila jmpa cik lyssa secret la.. hehehe :)

let's begin.

first of all tau tak print screen tu apa?
print screen tu macam ni

psssttt : nak gambar yang besar klik gambar ok !


macam tu la print screen dah faham ok jom belajar !

1. klik button " PRT SC SYS RQ " yang ada dekat keyboard korang tu. macam gambar bawah.


nampak kan macam dalam picture tu yes tekan button tu.

2. pergi dekat paint. tak tau paint tu apa ok tengok bawah ni.


klik paint tu.

3. then klik " PASTE " tak tau paste tu dekat mana tak pa jangan risau aku ada gambar nak tunjuk.


nampak paste tu kan yes klik cepat. good job nanti dia akan jadi macam ni.


4. ok crop kan dekat mana korang nak print screen tu. contoh la dekat sini.


dekat tempat yang aku anak panah kan tu kan. korang nak crop tempat tu ja yang lain tu korang nak buang.
next step

5. klik " CROP " nampak tak dekat mana ? 


nampak tak crop tu . yes klik ja dekat situ then adjust la dekat tempat yang korang nak crop tu. jadi la macam ni


nak hitam kan macam yang dekat anak panah aku tanda tu tak tahu nak buat macam mana? 

6. klik ja dekat sini.


nampak tak straight line tu . yes klik dekat situ dan bt straight line dekat mana word yang korang nak tutup kan.

dah dapat macam mana. 
ok good job
selamat mencuba 
bye.

itu sahaja.
see ya.
kalau tak faham jangan malu malu nak tanya. kaunter pertanyaan sentiasa terbuka. 



Jumaat, 16 Mac 2012

Dunia Churp Churp

assalamualaikum
hye peeps

Tumblr_lzl9lqqmhs1qle78so1_500_large 

dalam korang masuk duk buat churp churp tu korang tahu tak apa yang boleh apa yang tak boleh waktu kita iklankan churp churp ?
mesti ada yang tak baca kan?

jom meh aku nak show benda apa yang boleh benda apa yang tak boleh.

yang DIBOLEHKAN 

- share di twitter

- share di facebook

- share di social network yang lain. 

- email kepada kawan.

yang DIHARAMKAN

- spam tak boleh.

- share di social media yang lain.

- share di laman web yang dicurigai ( laman web porno )

- guna kaedah auto untuk dapat klik

- guna mesej yang mengelirukan

- share di halaman peminat facebook churp churp

- guna laman web PTC ( pay to click ) ataupun tukar link

- buat email palsu dan acc palsu

- mesti mempunyai lebih dari 25 friend di facebook dan 25 follower di twitter

itu ja lah yang churp churp explain apa yang boleh apa yang tak boleh. aku hanya explainkan balik dalam blog so dah faham.
good job.

jangan nak kejar sangat lah duit ni kalau ada rezeki dapat la yang penting guna saluran yang betul kalau orang tu tak nak klik jangan sampai ugut dia nak pergi bunuh dia pulak. ishh tak ke benda bodoh tu.
yang penting waktu berblog kena la happy ja. 
apa yang penting semangat untuk berblog untuk kongsi ilmu bukan kejar duit okey !
good luck.


BTW aku ada satu tips kalau dah korang nak kejar duit sangat kan why not buka online shop ha? yang tu cepat sikit dapat duit. okey

bye


Khamis, 15 Mac 2012

Complicated's Woman

assalamualaikum
hye peeps


nampak tak formula dekat papan hitam tu. ha macam tu la susahnya nak faham seorang perempuan. dan perempuan ni sangat kompleks sampai kadang kadang lelaki give up nak faham perangai diorang yang sebenar . betul kan apa yang aku cakap ?

tapi sekali kita dah faham macam mana perempuan itu tak jadi masalah pun untuk korang faham dia. perempuan ni kompleks tapi dia fleksible.
believe me. perempuan ni special. am I ?

macam mana aku boleh buat entry ni sebab terbaca post one of friends aku yang ada dekat facebook.
nak besar sikit klik la gambar serta merta pertumbesaran dia berlaku.


ayat yang aku suka sekali yang aku dah petakkan tu.
nampak tak ? tak nampak ? meh aku nak show off ? kihkih 

" indeed we're special. look at ur mom. she expected u 9 month in her belly. dia melahirkan lagi. berpantang more than 1 month. susukan U dan pagi pagi dia dah bangun prepared breakfast. then buat semua household chores. then pergi kerja, balik rumah masak dekat family then lipat kain lagi. then macam tu lah seterusnya setiap hari. see? dia tak pernah mengeluh. so cukup if i use mom as an example. more than enough."

lepas korang baca ayat tu korang rasa apa? kalau aku? aku rasa something yang tak boleh nak describe bahawasanya mama aku sangat bernilai. tak da penganti. ok maybe korang tak rasa apa yang aku rasa sebab korang ada maid. maybe kan. tapi hargailah mak kita selagi kita masih hidup dan dia juga masih hidup.

LOVE YOU MOM.
rasa macam nak kiss and hug mama aku ja kahkahkah.
appreciate dia sangat sangat.

you're special as a woman mom.


Selasa, 13 Mac 2012

10 Soalan 10 Jawapan

assalamualaikum
hye peeps


tetiba aku nak menjawab soalan pulak hari ni ! jom la jawab !

1) Dimana awak tahu kewujudan Geng fiQ'Ra?
= baru tahu hari ni tu pun dari blog nabila medan
2) Apa tujuan awak join Geng fiQ'Ra?
= nak kenal dengan ramai blogger yang ada di malaysia ka indonesia ka australia ka london ka ( boleh ? )

3) Apa nama sebenar awak? (jangan la tipu2. elok2 mak ayah bagi nama kan?)
= macam yang header tu tertulis Amalina Yaakub.

4) Berapa umur awak tahun 2012 ni? (jujur je. buat apa nak malu)
= kalau 2006 aku 12 tahun agaknya 2012 aku berapa er ? ( nak suruh korang guna math sikit mentang mentang tengah cuti sekolah ni )

5) Apakah cita2 awak selama awak hidup?
= of course la nak bahagiakan orang yang ada around aku tak kira siapa pun. as long as korang pun yang tengah baca ni around aku maybe aku pun akan cuba bahagiakan korang.

6) Andai awak di fitnah sampai di heret ke penjara + hukum gantung, apa tindakan yg awak akan buat?
= berdoa banyak banyak dan yakin bahawa kebenaran itu ada. Allah kan ada yang nak membantu kita. seandainya kebenaran tak berpihak pada kita anggaplah Allah ada perancangan yang lebih baik buat kita.

7) Awak percaya tak rakan di alam maya?
= boleh la kalau sekadar nak kawan boring boring ni kan apa salahnya. jangan sampai berlebih sudah ! no no no !

8) Awak suka cabaran tak? kalau ya, contoh cabarannya?
= aku ni jenis pantang dicabar. kalau kena cabar ja aku buat as long as benda yang dicabar tu masuk dek akal dan tak menjatuhkan maruah aku. aku sahut yeah ! contoh cabaran tangkap ikan pari ( syuhhh rahsia aku sebenarnya paling takut dengan ikan pari. tengok muka dia pun tak boleh )

9) Awak makan sehari berapa kali?
= ikut mood. kalau normal 2 kali ja. kalau stress ha? unpredictable.

10) Andai kata, ajal awak sudah makin hampir, 5 perkara yang awak akan buat sebelum awak meninggal dunia?
- bertaubat pada Allah
- minta maaf pada semua orang
- abdikan diri untuk family
- hadiahkan hati aku dan cintaku untuk orang yang selayaknya
- aku akan buatkan dunia bangga dengan kehadiran aku macam ( steve job )

itu sahaja soalanya.
mudah ja jom la jawab sama kihkihkih.

bye itu sahaja

Isnin, 12 Mac 2012

Soalan Membunuh

assalamualaikum
hye peeps

429030_380131305344832_110390655652233_1373196_1598554375_n_large

aku telah ditag
actually baru sekarang aku nak publish hahahaha !
dah ditag lama dah ni
sekarang baru aku nak share share dengan korang semua.
jom la jawab ! jawapan seharusnya fakta walaupun aku tak pernah fakta dalam menjawab soalan soalan ini hakhakhak !

tajuk soalan ini

" Impian Perkahwinan Anda "


1. brape umo anda skang?
    = 12 tahun ( 2006 )

2. adakah anda single?
    = single is cool couple is trouble

3. agak2 umo brape anda akan bkahwin?
    = bagi aku capai beli penthouse tepi laut yang bernilai 10 juta dulu baru aku kahwin kahkahkah

4. adakah anda rasa anda akan berkahwin dgn kekasih anda skang?
    = of course no ! hahaha ( i'm single okey )

5. jika tak, dengan siapa anda ingin/akan bkahwin?
    = dengan prince charming dari negara fairytale ( ada tak )

6. siapakah akan menjadi pengapit pengantin pompuan n pengapit pengantin lelaki d hari pkawenan anda nnt?
   = of course my BFF . aku kan tak da sibling ! sob sob sob

7. adakah anda ingin perkahwinan btemakan taman/pantai atau tradisional?
   = simple simple sudah la

8. tempat berbulan madu anda yg paling berpotensi?
   = perlu jawab ka? ha?

9. bilangan tetamu yang ingin/akan/bakal anda jemput mase kenduri nnt?
   = 100 orang ja kedekut giler aku !

10. adakah tmasuk bekas2 kekasih anda skali?
    = no no no nanti diorang menganggu majlis !

11. brape tingkat/lapis kek kawen yg anda inginkan?
    = tak payah la nak bertingkat tingkat 10 tingkat pun jadi la

12. mase untuk berkahwin... pagi... tgh hari... petang... malam?
     = whatever

13. lagu/alunan muzik yang ingin dmainkan semasa perkahwinan anda nanti?
     = lagu favourite aku ! today was a fairytale ( menusuk kalbu dengar )

14. etika semasa menjamu selera? garfu dan suda? tangan? 
     = nak kena ada protocol ka? lantak diorang lah nak guna apa !

15. jus buah-buahan, sirap @ air berkarbonat?
     = sky juice sudah sedap sikit kan !

16. berbulan madu sejurus selepas perkahwinan @ beberapa lama setelah berkahwin?
     = budak kecik lagi tak nak ambil tahu !

17. hadiah yang ingin diperolehi dari tetamu semasa hari perkahwinan... duit? peralatan rumah? perkakasan elektirk?
     = make sure er korang nak bagi hadiah bagi aku banglo sebijik, porshe 2 biji, hadiah dekat aku private island satu. huahuahua

18. jumlah anak yg ingin dimiliki?
    = anak ?? next question !

19. adakah anda akan merekod majlis perkawenan/berbulan madu anda dlm bentuk DVD/VCD?
    = membazir ja . kena rekod majlis bertunang aku, majlis berinai, majlis sambut tetamu, reception 2 belah pihak, salomnization. make sure rekod semua okey !

20. impian pkawenan siapa yang anda ingin ketahui selepas ini. aku nak tag jeng jeng jeng mana aci aku ja kena tag korang pun kena juga lah !
     = http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/ ( ya cik nabila my beloved sister silalah jawab, kahkakah )

bye
see ya

Details-white-party_large

Sabtu, 10 Mac 2012

Kenapa Boleh Follow Blog 300 Ja?

assalamualaikum
hye peeps

Hipster-landscape-nature-photography-favim.com-328167_large

hye hye hye selamat malam.
dah pukul 10 malam dah pun aku ni masih terhegeh nak menaip. aku rasa macam malas sangat nak menaip la sejak dua menjak ni aku rasa macam mood aku dah dibawa ke laut hahaha.

apa aku nak cakap ? ialah.

kenapa aku boleh follow 300 blog ja kenapa tak boleh lebih ?
nak tahu sebab apa?
sebab korang guna widget follower yang comei comei tu.

widget macam mana widget macam 


nampak tak kalau korang letak widget macam tu had orang boleh follow 300 ja pun.
thats why la ramai bising bising kenapa aku boleh follow 300 blog ja kenapa tak lebih.

aku dah follow orang lebih pada 300 so siapa yang guna widget tu aku memang tak boleh nak follow balik sorry la thats why la ada orang tanya kenapa muka aku tak tempek tempek dalam follower dia sebab aku tak boleh nak follow dah bukan sebab aku tak nak tapi sebab tak boleh.

so why not korang jangan la malas sangat cuba lah rajinkan tangan add gadjet macam


apa salahnya letak tak salah apa pun kan kalau letak.
so orang yang letak widget macam tu dapat la aku follow yang letak button comel tu tak dapat la nak follow sorry sangat bukan sebab tak nak follow balik tapi tak boleh.

so rajin rajinlah letak widget follower tu ya sayang sayang oii.
tu sahaja pesanan aku untuk hari ni 

bye
sama samalah bertukar kepada yang lebih baik ewah ayat aku kahkahkah.


Khamis, 8 Mac 2012

Dedicated To All Woman

assalamualaikum
hye peeps

3412941687_eec31c62e6_z_large

who knows where she's going
and will keep on until she gets there
who knows not only what she wants from life
but she has to offer in return

here's to the woman

who is loyal to a family and friends
who expect no more from others
then she is willing to give

here's to the woman

who gives the gift of her thoughtfulness
who shows her caring with a word of support
her understanding with a smile :)
a woman who brings joy to others
just by being herself

so to all the woman here 
happy woman's day

and u guys should proud to be a woman.
and of course i proud it.

and for sure this i dedicated to my lovely mum who always love me with theirs own way.
thanks mum i love you !

==============================

this world is a better place because of the presence of WOMAN,mother,sister,daughter,friends, or wife. 
no matter what their role. they add meaning to our existance 
they bring love into our life.


Rabu, 7 Mac 2012

TUTORIAL : Button Like Facebook

assalamualaikum 
hye peeps.

hari ni aku ajar tutorial macam yang dalam tajuk tu. tahu tak apa benda? kalau tak tahu tengok bawah.

psstttt : nak tengok picture dalam bentuk yg awesome klik ja picture tu okey.


nampak tak button like fan page ka button like untuk entry ka. button like apa ja lah kan yang penting ada link dengan fb.

ok jom start tutorial.

1. pergi link ni 

2. nampakkan macam gambar dekat bawah.
3. masuk url fan page korang . dalam url to like

4. send button korang UNTICK kan.

5. width tu ikut berapa yang korang nak aku ambil 400 ikut korang la.

6. show faces UNTICK kan.

7. klik get cord ambil yang IFRAME.


8. copy code then paste dalam entry korang klik HTML


paste kod tu sebelah ayat yang korang tulis.

contonh :



 please klik button <iframe src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=400&amp;show_faces=false&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=35" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:400px; height:35px;" allowTransparency="true"></iframe> then ayat bla bla



bila kita klik compose dia akan jadi macam ni. kita tak nampak button tu tapi dia jadi.



9. preview dulu tengok entry tu menjadi ka tak ? kalau tak jadi ada la salah dekat mana mana.
macam mana pun please preview dulu kalau waktu preview tu button tu tak jadi ada masalah la tu okey.

good luck.

p/s : jom join segmen aku dan bff aku. kalau nak join klik sini bye..


Sabtu, 3 Mac 2012

The Truth : 50 Facts

assalamualaikum
hye peeps

lama aku tak menjawab soalan soalan macam ni.
hari ni tak ada kerja aku jawab soalan yang memerlukan ketelitian yang sangat tinggi sewaktu nak menjawab. ada berani jawab la. !

Tumblr_lz46nmvseu1qb58ebo1_500_large

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 50 Truths about you. At the end, choose 3 people to be tagged. You do not have to tag the person who tagged you.

1. Real name: Amalina Yaakub ( real yang tu la hahaha :P )
2. Nickname(s): Amalina cukup la !
3. Zodiac Sign: Leo
4. Male or female: Female
5.Elementary School: SKBP
6. High School: SMKKB
7. College: not yet
8. Hair color: for sure black
9. Tall or short: 162 cm entah la short ka tall.
10 . Relationship Status : ada cucu
11. Sweats or Jeans: track suit
12. Phone or Camera: lappy
13. Health freak: errrr
14. Orange or Apple: rambutan
15. Do you have a crush on someone?: no
16. Eat or Drink: dua dua
17. Piercings: erk...
18. Pepsi or Coke: milo boleh tak ?

HAVE YOU EVER?
19. Been in an airplane: no
20. Been in a relationship: no
21. Been in a car accident: no
22. Been in prison?: no ( ambil kau semua NO )

 FIRSTS?
23. First piercing: hohoho
24. First best friend: 8 BFF ( until die )
25. First award: grammy award huahuahua grammy yang ke 102
26. First crush: lagu crush david archuleta sedap wo
27. First word: mama abah

 LAST?
28. Last beverage : sky juice ( nak nama gempak juga )
29. Last person you talked to in person: mama
30. Last person you texted: miera
31. Last person you watched a movie with: with who ha? lupa la 
32. Last food you ate: nasi la
33. Last movie you watched: ombak rindu ( tak best langsung )
34. Last song you listened to: hello to myself
35. Last thing you bought: kasut + novel
36. Last person you hugged: bear aku la

 FAVOURITES :
37. Food: bubur nasi + kicap + ikan bilis yum yum
38. Drink: milo ais tanpa gula
39.Cartoon : conan
40. Flower: lavender
41. Animal : dolphin
42. Colors: biru tengok blog la
43. Movies: harry potter
44. Subjects: sejarah

HAVE YOU EVER:
(Put an X in the brackets if yes)
45.[ X ]fell in love with someone.
46.[    ]celebrated Halloween.
47.[ X ]had your heart broken.
48.[    ]went over the minutes/texts on your cell phone.
49.[ X ] turned someone down
50.[ X ]Broke someone's heart

banyak auta dari fakta itu pasti hahaha !
so meh aku nak tag


jawab jangan tak jawab!
bye

p/s : kenangan paling best waktu sekolah menengah dengan 8 BFF aku. thats all. sweet moment. sekolah rendah pun best tapi lebih banyak worst moment.

Jumaat, 2 Mac 2012

De' Queen : Raihan 2


sambungan cerita aku yang tak habis hari tu malas sungguh nak sambung sebab mood dah hilang.

assalamualaikum
hye peeps

nak sambung bercerita ni.
lepas ja bank in duit. aku dgn an kami ni nak pergi la aneka saja saja jalan jalan dah kami dua orang ja so tak tahu nak nak pergi mana just otak nampak aneka ja la.
sampai ja dekat situ ceittt aneka tutup lagi. pehal buka lambat tengok jam baru pukul 10.30 macam tu. aneka buka pukul 11 so awal lagi.

tak pa lah then kami dua pergi la ada bazzar apa entah dekat depan depan tu. aku dengan an pusing pusing tak ada apa pun yang menarik minat.
singgah minum milo dekat kedai tu.
milo 1.70 boleh la not bad la.

sedap sedap gossip muncul mamat mana entah.
dengan muka slambar tahap anak gorila ja datang duduk dekat depan kami dua.
aku kata " apa kes mamat ni buta ka? ''
tengok tengok mengada ngada betul . ingat aku dengan an nak tersengih sengih layan dia. buat buat salah tempat konon. ehhh tolong la. nak tackle guna cara zaman tuk kaduk boleh belah la.
cuba guna cara gentleman sikit baru cool

aku tak tahan aku ajak an pergi tempat lain. rasa macam pelik ja. baik kita move kan takkan still nak duduk dekat situ kot.

destinasi seterusnya.
aneka

dekat sini pulak aku jumpa orang yang kureng sikit faham tak maksud aku ataupun bahasa kasar ( orang gila la ). aku bukan pandang rendah dengan dia cuma aku takut sebab aku tengok dia duk sentuh perempuan dah la dia lelaki aku nervous la. 

boleh an duk gelak dekat aku. aku ni dah la lemah sikit bab bab macam ni mula la aku jalan tengok kiri kanan depan belakang takut dia ikut.

aku masuk bookstore beli novel " jodoh itu milik kita " tengok tengok orang tu ada depan tu. aku nak keluar takut ja. kakak kakak yang ada dekat bookstore tu cakap apa " jangan takut dia kacau orang kenal ja " aku kisah apa dia kacau orang kenal ka tak. kalau aku dah takut, takut juga la.

lepas ja beli aku keluar and balik rumah terus tak pergi mana dah . 
home sweet home

bye

p/s : aku rasa cerita aku macam budak 12 tahun. memang aku 12 tahun pun. :P kbai