Sabtu, 23 Februari 2013

Keberanian Harus Ada

Assalamualaikum
hye peeps

Tumblr_miohfomkww1s20gxro1_500_large

dalam hidup kita sebagai manusia tak lari dari rasa takut, setiap apa yang kita buat atau kita bakal buat kita mesti akan rasa takut untuk pertama kalinya. tapi kita kena berani. setiap manusia punya sifat berani yang Dia titip kan dalam hati kita dan kita lah sebagai diri sendiri fikir macam mana nak guna kan rasa berani itu untuk hadapi setiap ketakutan dalam diri kita sendiri.

aku bukan manusia yang berani yang boleh selambar badak ja buat semua benda, bila aku nak buat sesuatu takut tu wajib ada kadang kadang aku terfikir macam mana nak atasi ketakutan tu tapi aku cuba untuk atasi walaupun aku yakin aku tak mampu buat tapi aku nak buat juga. bila takut kita kena ada support dari belakang especially keluarga sendiri. bila aku takut aku ada mama aku yang selalu cakap, nak takut apa ajal maut tangan Dia, jadi bila aku nak buat aku pegang macam tu ja lah, kalau nak mati, matilah dalam keadaan iman. kalau nyawa masih panjang, biarkan aku buat sesuatu yang berguna.

just ingat bila takut ingatlah Dia pasti Dia bantu kita walau apa pun dugaan yang kita tempuh, jangan berhenti berharap padaNya. kekuatan bukan boleh dilihat dari mata kasar tapi kita dapat rasa kekuatan itu. kita sebenarnya tak tahu bertapa kuatnya kita sampai lah suatu saat menjadi kuat adalah satu satunya pilihan yang kita ada. jadi waktu tu kita akan sedar yang kita ni sebenarnya kuat. kekuatan tu macam magis, yang boleh merubah segalanya menjadi indah dan boleh juga merubah segalanya menjadi derita. pilihan kita buat, jadi apa kita nak?  INDAH atau DERITA?

dan berani tempuh hidup yang penuh keindahan dan penderitaan. nampak jalan tu berliku tapi bila kita lalui baru kita tahu jalan ni sangat mudah untuk kita tempuh berbanding jalan lurus yang kita nampak mudah tapi sebenarnya ada beribu macam kesusahan disitu.

tapi bila awak kata awak nak jadi berani dan nak jadi kuat pasti sifat Superman akan lahir dalam diri. tapi kalau awak kata awak nak terus jadi lemah pasti hidup awak akan terus hanyut tanpa arah tuju yang baik. setiap apa yang kita buat kita YAKIN dan kita tahu kita mampu BUAT. 

good night <3
love you

Tumblr_miobo4muda1s5ga5wo1_500_large

Sabtu, 16 Februari 2013

Apa Yang Awak Fikir?

Assalamualaikum
hye peeps

20130215_7857_511e48039606ee26a051ff67_large

dalam OTAK kita yang hanya sekecil ini, selalu apa la yang sangat kita fikir kan? ada kita fikir tentang life yang tak melalui track yang betul, macam kita drive adakalanya kita termakan jalan orang sikit tapi adakalanya terjatuh kedalam lopak sikit, kadang kadang apa yang kita fikir ni luar pada apa yang kita nak dan apa yang kita tahu, kita fikir tapi kita tak tahu apa yang kita fikir, kadang kadang apa kita fikir tak sama apa yang nak berlaku. kan? 

kita ni kadang kadang macam piano, nampak cantik, mahal, sempurna dan ingat mudah untuk didekati tapi bila kita duduk dan jari mula mengalunkan bait bait bunyi adakah ia seiring, sesedap Yiruma mengalunkan bunyi kiss the rain? 

kita nampak orang tu cantik, perfect tapi kita boleh cakap, " kalau aku dapat dia ni susah aku nak jaga " tapi bila kita nampak orang tu tak secantik apa yang mata awak nampak awak cakap " kalau macam dia ni senang ja nak jaga " tapi awak tahu ka apa yang sebenarnya bila awak comparekan antara keduanya?

awak nampak si cantik tu susah nak jaga sebab awak fikir semua orang nak dekati dia dan for sure dia layan, kan termasuk dia layan awak sekali, tapi yang si tak cantik ni awak anggap ia mudah dijaga sebab awak fikir tiada siapa inginkan dia kecuali awak so awak ambil remeh. dan JANGAN LUPA, bila sekali awak abaikan apa yang ada dihadapan mata awak, yang awak anggap senang tu la yang awak akan hilang, sebab dia akan pergi pada yang lebih menghargai dia. JANGAN TERKEJUT.

hidup ada yang hanya bagi kita SATU SAHAJA peluang untuk kita guna sebaik mungkin, sekali awak abaikan peluang yang ada, masa untuk ucap BYE untuk selamanya la. jangan pandang remeh. 

p/s : dah serupa cikgu kaunselor pulak aku ni.

ok lah
bye, love you <3


Khamis, 14 Februari 2013

Pemalaih Semua Benda

Assalamualaikum
hye peeps

526771_375551252542667_1015669456_n_large

aku rasa aku dah jadi pemalaih la bulan ni tak tau sebab apa, aku rasa macam aku malaih buat semua benda, rasa macam whole day tu kalau boleh aku nak duk saja sambil makan biskut tiger duk depan laptop dan tengok drama sambil kunyah semua jenis kekacang yang ada sambil minum air milo ais yang sedap berganda ganda tu. malaihnya aku musim ni.

pemalas aku ni kadang kadang aku rasa perlu dah cari ubat untuk ubati perangai yang 1000 kali buruk dari orang yang buruk perangainya, ada ka dekat kedai jual ubat untuk hilang malas? kalau ada bagitau nah aku nak cuba mana nak tau kan ubat tu berkesan bagi aku jadi rajin yang mampu kerja 24 jam tanpa makan minum tidur dan sebagainya. *imaginasi luar alam*

malas aku ni semakin hari bukan semakin kurang tapi semakin teruk bayangkan lecturer aku bagi kerja seminggu tapi hampeh satu apa aku tak pegang pun tengok pun idak, tambah la nak fikir cari jawapan memang tak la, bila esok tu nak kena submit malam tu mula dia kalut macam esok dah tak da hari. sampaikan orang call, text, whatsapp ( bajet phone ada android ) semua tak reply dah, dibiar terkapai bagai bergantung tidak bertali. 

dan yang paling nyata tengok lah blog aku berapa hari dah aku biarkan dia terkapai kapai mencari tuannya yang pemalas sambil tidur. last aku update pun 2 febuari 2013 hari tu hari ni dah 14 dah ha tudia berhari dah aku tak update, nampak malas disitu dan aku tau hal ini aku sorang ja perasan orang lain tak perasan pun hahaha sebab aku pengemar blog sendiri tetttttttt.

sampai kan sifat malas aku ni kadang nak charge phone pun aku malas sampai biar ja tinggal 0%, phone aku terlelap begitu sahaja, sampai aku rasa aku nak guna baru aku charge kalau tak memang tak la. tu okey lagi la kan ni sampai nak cuci muka before tidur pun malas, macam mana kira tu? lepas solat isyak, buat la apa apa dulu kan before tidur tu, then dah nak tidur nak kena cuci muka tapi aku terus ja tidur. tanpa syarat dah. malas nya aku.

dannnnnnnnnnnn

bila malas melanda aku, satu benda ja aku buat, solat minta doa then ingat balik benda benda yang boleh buat kita bersemangat, kalau macam aku, ada quotes quotes yang boleh buat aku jadi WAKE UP, or lagu ka yang memang GOOD, bukan lagu slow yang memang serupa lullaby song tu. yang paling penting !

" MOVE ON IN LIFE LIKE YOU WILL DIE TOMORROW ''

P/S : bila tua tua macam ni baru nak ambil lesen kereta aku rasa malu la pulak hahaha, tapi adaku kisah hahaha. 

bye
good night
love you

JANGAN JADI PEMALAIH SANGAT NAH


Sabtu, 2 Februari 2013

Yeay ! We're in Second Semester !

Assalamualaikum
hye peeps

oh sepanjang minggu ni blog aku dipenuhi kisah peribadi sahaja ! lama tak cerita tentang personal kan so bila sekali dapat cerita tiap tiap hari blog penuh dengan gambar dan itulah dah nama pun blog personal kan. 

" Hak berblog Hak kami " cewahhh hahaha


kami anak malaysia, bukti di depan mata, tiada siapa yang boleh sangkalkan lagi 


macam macam perangai ada 


muka semua serius macam tak nak ambil gambar ja 


sorang ja perempuan dekat situ :P


cewahhhh pasangan sweet la walaweyh hahaha :)


muka sendiri harus la ada, blog sendiri kan so terimalah hahaha

-------------------------------

last week kami ada photoshoot kononya la hahaha, untuk semester 2, dengar khabar ni photoshoot last betul atau tidak belum pasti tapi apa yang penting i love camera hahaha, siapa yang tak suka camera itu sangat lah pelik :P eh boleh gitu? 

macam biasa depan Dewan Sri Mas jadi lokasi paling best untuk snap gambar, kadang kadang terfikir juga ishh tak da tempat lain dah ka? hahaha, setiap sem tempat sama ja hurmmmm ... 

dan yang pasti setiap sem muka yang sama, tempat yang sama, senyum yang sama, prop yang sama cuma baju yang tak sama dan hari, tarikh, tahun yang tak sama. 

walau apa pun, setiap gambar punya memori yang berbeza walaupun di tempat yang sama, setiap gambar ada cerita. dengan gambar lah buat hati tersenyum yang sedia tersenyum dan dengan gambarlah 2 hati menjadi 1 cewahhhh :P

p/s : kawan aku panggil aku malin or pencuri :P tapi dalam bahasa indonesia maksud dia pencuri, jadi aku bukan pencuri harta benda aku cuma pencuri hati orang sahaja hahahaha :P 


bye
good night 
smile